Werkwijze

Voorbereiding

Om mijn werk te kunnen uitvoeren heb ik het volgende nodig:

  • Iets om mijn dentale halster aan te kunnen hangen waarbij er voldoende ruimte is tussen het ophangpunt en het hoofd van uw paard. Dit kan een balk zijn maar vaak voldoet een deuropening ook.
  • Uw paard moet recht achter het ophangpunt van het halster kunnen staan op een vloer waarop uw paard niet kan uitglijden. Dit betekent dat er voldoende ruimte moet zijn achter het ophangpunt van mijn halster.
  • Ik zit voor uw paard met naast mij een gereedschapskarretje. Ik zit graag droog, uit de wind en uit de zon.

Hieronder ziet u een illustratie van het bovenstaande:

Werkwijze

Ik begin met een onderzoek van het hoofd van uw paard: ik kijk naar hoe de kauwspieren zijn ontwikkeld en voel of er pijnlijke plekken zijn.

Ik sedeer uw paard door middel van een klein prikje in een bloedvat in de hals. Deze sedatie werkt binnen enkele minuten: uw paard zal het hoofd gaan laten hangen, krijgt een dromerige blik en kan soms met de kaken gaan trillen of even het evenwicht moeten hervinden.

Daarna plaats ik het hoofd van uw paard in het dentale halster. Dit halster ondersteunt het hoofd van uw paard tijdens het uitvoeren van de behandeling. Ik spoel de mond uit en beoordeel vervolgens de tanden en kiezen van uw paard. Daarna haal ik met elektrisch aangedreven apparatuur zo veel mogelijk alle dominante delen (dit zijn tanden, kiezen of delen daarvan die uitsteken buiten het normale oppervlak zoals bijvoorbeeld een haak) zo veel als mogelijk weg. Om dit werk uit te kunnen voeren bij de kiezen plaats ik een speculum in de mond van uw paard. Dit speculum houdt de mond open tijdens mijn werk. Bij uitgebreidere behandelingen geef ik uw paard met regelmaat even pauze door het speculum te sluiten en het hoofd even in een ontspannen houding te plaatsen. Daarna zorg ik ervoor dat de druk zo goed mogelijk over de tanden en kiezen wordt verdeeld. Als uw paard diastema’s heeft spoel ik deze uit met speciale reinigingsapparatuur.

Voor mini’s heb ik speciale apparatuur tot mijn beschikking zodat ik ook bij de allerkleinsten tot achter in de mond kan komen.

Nadat ik klaar ben duurt het gemiddeld nog 1 tot 1,5 uur totdat uw paard weer helemaal wakker is. Tot die tijd mag uw paard even niet eten omdat er anders een risico bestaat op verslikken of slokdarmverstopping.

Nazorg

Het is normaal dat uw paard de eerste paar dagen na de behandeling even moet wennen aan de nieuwe situatie in de mond. Het kan dus gebeuren dat uw paard even “gek” eet. Na maximaal een week moet dit echter verdwenen zijn en hoort uw paard weer normaal te eten.

Als ik wolfskiezen heb verwijderd kunt u een week even niet rijden met een bit. 

Als ik vermoed dat uw paard napijn zal hebben kan het zijn dat ik u adviseer om een aantal dagen een pijnstiller te geven. Dit is een vloeistof die u zelf kunt geven.

Het kan zijn dat ik iets zie in de mond van uw paard waar ik zelf onvoldoende middelen voor ter beschikking heb om uw paard van de best mogelijke zorg te voorzien. In dit geval zal ik u doorverwijzen naar een andere paardentandarts of naar een kliniek.